Podľa juliánskeho kalendára sa 13. januára skončil rok 2003

17.01.2004 Celý región

Podľa juliánskeho kalendára, ktorý je v porovnaní so súčasným gregoriánskym o 14 dní posunutý dozadu sa 13. januára skončil rok 2003.
Počítania dní podľa starého štýlu predovšetkým v liturgickom náboženskom živote sa pridržiava na Slovensku časť gréckokatolíckych a väčšina pravoslávnych veriacich žijúcich najmä v Prešovskom kraji. Ide o ľudí, ktorí sa hlásia buď k ukrajinskej alebo rusínskej národnosti.
Záver roka 2003 však bol napr. v Prešove pokojný. Silvestrovské plesy pri tejto príležitosti sa konali uplynulú sobotu 10. januára a to nielen v Prešove na dvoch miestach v hoteli Dukla a v reštaurácii Viktoria, ale aj napr. vo Svidníku, v Bardejove a v Humennom. Novoročný koncert podľa juliánskeho kalendára, čo je vyložene uvedené v oznámení, organizuje na pondelok 19. januára t. r. ukrajinský zbor Karpaty z Košíc spolu s Regionálnou radou Zväzu Rusínov-Ukrajincov SR v Prešove. Uskutoční sa v historickej budove tunajšieho Divadla Jonáša Záborského.
Tajomník Posvätnej synody Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku so sídlom v Prešove Milan Gerka uviedol, že na 13. januára podľa juliánskeho kalendára pripadá ukončenie sviatku Narodenia Isusa Krista. Zároveň sa slávi pamiatka ctihodnej svätice Melánie Rímskej. Na nový rok, teda 14. januára, je sviatok Obrezania Pána - ôsmy deň po narodení Isusa Krista a sviatok sv. Bazila Veľkého. Až 15. januára si pravoslávni pripomínajú pamiatku sv. Silvestra Rímskeho.

(jj)
 

Vyberte región